Een introductie tot kerkorganen

Een introductie tot kerkorganen | Noorlander Orgels: Er zijn veel variƫteiten van kerkorganen die beschikbaar zijn voor aankoop. Het orgaan van het standaardformaat (dat kan worden gekocht als een tafelblad of als een full-sized orgaan) maakt een significant geluid. Dit soort orgaan heeft een buisvormige kolom (piano-cimbalen) met kleppen aan beide uiteinden die de kleppen afzonderlijk besturen.

De kleppen openen en sluiten op een mechanische manier, en er zijn vijf pedalen (pedaalbenen) om de lengte van de buis aan te passen.

Het digitale orgel is een elektronisch muziekinstrument dat geluid genereert door een toetsenbord door lucht door de buis te rijden die is gekozen uit een speciaal drumpedaalorgel. Omdat elke pijp een andere toon creƫert, worden de buizen in sets geleverd, die elk een uniforme toon en timbre bevat via het volledige toetsenbordkompas. Vanwege het ontwerp kunnen digitale organisten veel verschillende muziekgenres spelen. Een van de sleutels die dit instrument onderscheidt, behalve traditionele organen is de flexibiliteit om beide noten als akkoorden te spelen. Omdat dit instrument mechanische druk gebruikt in plaats van handmatige kracht, is het ook rustiger.

Een Grand Piano-orgel of Grand Choir-orgaan (soms aangeduid als orgelgitaren) is een rechtopstaande muziekinstrument, zoals een tabletop-piano maar veel groter. Het wordt vaak gebruikt in de gemeenten van de kerk en in musicals. De grote omvang van het instrument betekent dat het handmatig moet worden afgestemd. Hoewel groter dan de klavecimbel (een snaarinstrument waarvan de snaren afzonderlijk van het lichaam is afgestemd), is het niet hetzelfde als de viool (die een snaren heeft bevestigd aan het lichaam en afstemming deel uitmaakt van de uitvoering).

Digitale pijporganen worden elektronisch gecontroleerd en hebben variabele octaven en tonen.

Net als hun analoge tegenhangers hebben digitale pijporganen kleppen en gaten aan het einde van elk been. In tegenstelling tot de rechtopstaande typen, hebben digitale kerkorganen echter op de voor- en achterkant van elk been. Deze dia’s worden geactiveerd door op bepaalde toetsen te drukken en worden gebruikt om de toonhoogte en / of octaaf van elke noot te wijzigen.

Twee andere soorten populaire kerkorganen zijn cilinder en rotor. Beide instrumenten worden buizen genoemd omdat ze bestaan uit pijpen (ook wel oosculatiebuizen genoemd). Cilinderorganen hebben meestal de voorkeur omdat ze betrouwbaarder zijn en omdat ze een mooie ronde vorm hebben die gemakkelijk te produceren is. Rotor kerk organen, aan de andere kant, gebruik twee pijpen die met elkaar verbonden zijn door een flexibel koord. Cilinderbuizen zijn relatief duurder dan hun rotorversies.

Veel kerk-organisten gebruiken hoofdtelefoon en microfoons om externe audio te bieden. Externe audio kan afkomstig zijn van het orgel zelf, genoteerde preken of externe bronnen zoals CD-spelers en microfoons. Dit biedt een extra laag kwaliteitscontrole voor de organist. Bij gebruik van hoofdtelefoon of microfoons, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze correct zijn ingesteld. Mics kan statisch ophalen, wat niet goed is voor een live-uitvoering.

Vind meer informatie: https://www.noorlanderorgels.com/

Jon Welch